Dietetyczne brokuły zapiekane z cebulką

przez | 5 stycznia 2018

Brokuły zapiekane w panierce z cebulką to idealny sposób na zjedzenie zdrowego, lekkiego i smacznego obiadu, w szczególności dla ludzi którzy chcą zrzucić kilka kilogramów. Potrzebne składniki to jeden brokuł (ok. 500g), jedna cebula, 2 kromki chleba orkiszowego, bazylia, rozmaryn, sól, pieprz, papryka ostra (dla ludzi lubiących lekko pikantne dania) oraz łyżka oliwy. Brokuła należy pokroić na różyczki, dokładnie wypłukać oraz usunąć listki, w lekko osolonej wodzie gotuj go ok. 4 minuty. Na suchej patelni delikatnie podsmaż chleb, tak, aby był lekko twardy z zewnątrz. Następnie pokrusz drobno pieczywo do miski, dodaj oliwę oraz przyprawy, ostrożnie dawkuj sól, ponieważ nasz zielony przyjaciel będzie gotował się w osolonej wodzie.

Jeżeli nie lubisz ostrych potraw, nie dodawaj papryki ostrej, zamiast niej możesz użyć papryki słodkiej lub ziół prowansalskich. Jeżeli lubisz mocno chrupiącą cebulkę, dokładniej ją posiekaj a następnie na suchej patelni delikatnie wysusz, pamiętaj jednak, żeby cały czas ją mieszać, ponieważ łatwo ją przypalić, jeżeli wolisz to warzywo w bardziej sprężystej postaci, dodaj je w formie świeżej. Do naczynia żaroodpornego włóż ugotowane brokuły, dodaj cebulkę, na samą górę dodaj posypkę z chleba. Całość należy zapiekać ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Otrzymany posiłek będzie bardzo smaczny i lekki, smacznego.

Brokuły należą do warzyw krzyżowych, ważnych w ochronie zdrowia z uwagi na swoje cenne właściwości. Działają przeciwnowotworowo, ale wspomagają organizm w walce z innymi chorobami – więcej na stronie https://portaldlazdrowia.pl/warzywa-krzyzowe/.